Σπύρος Κέλλης
Σπύρος Κέλλης
Καθηγητής - Προπονητής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ
Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο της προπονητικής το οποίο αφορά στη θεωρία και στη μεθοδολογία της προπόνησης όλων των αθλημάτων.

Σπουδές Πτυχιούχος ΕΑΣΑ, ισοτιμία ΤΕΦΑΑ. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Διδακτορικό δίπλωμα.

Διδακτικό έργο Σε προπτυχιακό επίπεδο έχει διδάξει ή διδάσκει τα αντικείμενα της προπονητικής, του κλασικού αθλητισμού και μαθήματα επιλογής σχετικά με τη θεωρία και την εφαρμογή της προπόνησης και της αξιολόγησης-καθοδήγησης της προπονητικής διαδικασίας από το 1978 έως σήμερα. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει σε μαθήματα σχετικά με τη θεωρία και την εφαρμογή της προπόνησης σε αθλητές και ελεύθερα αθλούμενους σε μεταπτυχιακά προγράμματα των ΤΕΦΑΑ Θεσ/νίκης, Σερρών και Κομοτηνής. Έχει διδάξει σε πάνω από 250 επιμορφωτικά σεμινάρια Αθλητικών Ομοσπονδιών, φορέων μαζικών προγραμμάτων άσκησης και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε περισσότερες από 65 σχολές προπονητών διαφόρων αθλημάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της αντίστοιχης στην Κύπρο.

Προπονητική δραστηριότητα Προπονητής κλασικού αθλητισμού στην ομάδα του Tuebingen Γερμανίας, στον ΠΑΟΚ και ομοσπονδιακός προπονητής στον ΣΕΓΑΣ. Προπονητής φυσικής κατάστασης σε ομάδες καλαθοσφαίρισης Α1 (ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ) και υπεύθυνος φυσικής κατάστασης στην Εθνική Ομάδα Ανδρών καλαθοσφαίρισης την περίοδο 1995-1999.

Αθλητική δραστηριότητα Αθλητής στίβου στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και στην Εθνική Ομάδα Εφήβων.

Ερευνητικά προγράμματα– επιστημονική δράση Μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με στόχο την οργάνωση και υποστήριξη του αναπτυξιακού και υψηλού αθλητισμού της χώρας μας και επιστημονικός- ερευνητικός συνεργάτης σε μεγάλο αριθμό ερευνών και ερευνητικών προγραμμάτων. Κριτής και μέλος συντακτικών επιτροπών σε επιστημονικά αθλητικά περιοδικά.

Δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά Περισσότερες από 70 δημοσιεύσεις σε διεθνή (με πάνω από 250 ετεροαναφορές) και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, η πλειοψηφία των οποίων αφορά στον έλεγχο, την αξιολόγηση και την καθοδήγηση της προπονητικής διαδικασίας.

Συγγραφικό έργο Συγγραφή ή συμμετοχή στη συγγραφή 9 βιβλίων το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται με την προπονητική διαφόρων αθλημάτων, συμμετοχή στη συγγραφή δύο ξενόγλωσσων βιβλίων και επιστημονική επιμέλεια στην έκδοση 35 βιβλίων, το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται με τη μεθοδική και τη διδασκαλία της προπόνησης σε όλες τις μορφές άθλησης.

Ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια Προσκεκλημένος ομιλητής σε περισσότερα από 50 διεθνή και ελληνικά συνέδρια και συμμετοχή σε πάνω από 280 προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με τη μέτρηση και την αξιολόγηση παραγόντων της αθλητικής απόδοσης.

Διοικητικό έργο Πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ το διάστημα 1999-2003. Οργανωτικός γραμματέας (χρέη προέδρου) του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το διάστημα 1994-1998. Διευθυντής του Τομέα Αγωνιστικών Αθλημάτων του ΤΕΦΑΑ- ΑΠΘ το διάστημα 2000-2002. Διευθυντής του Εργαστηρίου Προπονητικής & Αθλητικής Απόδοσης του ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ από το 2000 έως σήμερα, βασικός σκοπός του οποίου είναι η μέτρηση και η αξιολόγηση παραμέτρων της αθλητικής απόδοσης. Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του ΑΠΘ από το 2006 έως σήμερα.