Η ποδηλασία είναι από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο. Η αθλητική απόδοση στην αγωνιστική ποδηλασία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη φυσική κατάσταση, την τεχνική, την τακτική, την ψυχολογία και τον εξοπλισμό.

Ως προς τη φυσική κατάσταση οι ικανότητες της δύναμης, της αντοχής και της ταχύτητας αποτελούν τους βασικούς στόχους της προπόνησης. Φυσικά ανάλογα με το αγώνισμα η βαρύτητα κάθε ικανότητας διαφοροποιείται. Για παράδειγμα για τους ποδηλάτες πίστας η ταχύτητα και η δύναμη είναι πιο σημαντικές από την αντοχή. Αντίθετα, για τους ποδηλάτες δρόμου και ορεινής ποδηλασίας η αντοχή ως παράγοντας της επίδοσης είναι καθοριστική.

Η γνώση του επιπέδου της αντοχής, της δύναμης, της ταχύτητας και της ευκινησίας μέσω αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική στην προπονητική διαδικασία.

Τόσο σε αθλητές επαγγελματικού και ερασιτεχνικού επιπέδου όσο και σε ελεύθερα αθλούμενους ποδηλάτες, η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης δίνει κίνητρα στους ίδιους, διευκολύνει και καθοδηγεί το προπονητικό έργο, βοηθά στον σχεδιασμό της προπόνησης και συντελεί στην πρόληψη των τραυματισμών και στην αποκατάσταση των αθλητών.