Τα αγωνίσματα της χιονοδρομίας είναι από τα δημοφιλέστερα σε χώρες που είναι εφικτή η διεξαγωγή τους. Η αθλητική απόδοση στα αγωνίσματα του σκι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την τεχνική, τη φυσική κατάσταση, την τακτική και την ψυχολογία.

Ως προς τη φυσική κατάσταση οι ικανότητες της δύναμης, της αντοχής και της ταχύτητας αποτελούν τους βασικούς στόχους της προπόνησης. Φυσικά ανάλογα με το αγώνισμα η βαρύτητα κάθε ικανότητας διαφοροποιείται. Για παράδειγμα για τα αγωνίσματα αλπικού σκι η ταχύτητα και η ταχυδύναμη είναι πιο σημαντικές από την αντοχή, ενώ για τους αθλητές του σκι αντοχής η ικανότητα της αντοχής είναι καθοριστική.

Η γνώση του επιπέδου της αντοχής, της δύναμης, της ταχύτητας και της ευκινησίας μέσω αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική στην προπονητική διαδικασία.

Τόσο σε αθλητές αναπτυξιακών ηλικιών όσο και σε αθλητές υψηλού αγωνιστικού επιπέδου, η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης δίνει κίνητρα στους αθλητές, διευκολύνει και καθοδηγεί το προπονητικό έργο, βοηθά στον σχεδιασμό της προπόνησης και συντελεί στην πρόληψη των τραυματισμών και στην αποκατάσταση των αθλητών.