Βασικός μεταβολισμός
Τύπος: Σωματομετρικά χαρακτηριστικά
Τόπος: Εργαστήριο
Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός

Ο βασικός μεταβολισμός ή μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας αντιπροσωπεύει την ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται σε ένα 24ωρο προκειμένου να διατηρηθούν όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος (αναπνοή, κυκλοφορικό κ.τ.λ.) και αφορά στη μέτρηση των ενεργειακών απαιτήσεων του οργανισμού σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας.


Σημασία της μέτρησης

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι και ο μεταβολισμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για παράδειγμα μία γυναίκα 55 ετών με μάζα 70kg και ανάστημα 165cm μπορεί να έχει βασικό μεταβολισμό 1700kcal/ημέρα και μία άλλη γυναίκα με την ίδια ηλικία, σωματική μάζα και ανάστημα μπορεί να έχει βασικό μεταβολισμό 1200kcal/ημέρα. Με τη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού διαπιστώνεται ακριβώς αυτή η διαφορετικότητα και προσαρμόζεται η διατροφή έτσι ώστε να επιτυγχάνεται απώλεια σωματικού λίπους και όχι μυϊκής μάζας.


Τί μετράμε

Ο υπολογισμός του βασικού μεταβολισμού στο Metrisis μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Με εκτίμηση και με άμεσο προσδιορισμό μέσω ειδικού εργαστηριακού εξοπλισμού. Η εκτίμηση του βασικού μεταβολισμού μπορεί να διαφέρει από τον πραγματικό βασικό μεταβολισμό.


Πώς γίνεται η μέτρηση

Η μέτρηση του πραγματικού βασικού μεταβολισμού γίνεται με τη μέθοδο της ανταλλαγής των αερίων(εργοσπιρομέτρηση) και η διάρκειά της είναι περίπου 30min. Για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της μέτρησης πρέπει:
  • να μην έχετε φάει ή πιεί τίποτα, τουλάχιστον, 4 ώρες πριν τη μέτρηση
  • να μην έχετε καταναλώσει καφεΐνη, συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση
  • να μην έχετε γυμναστεί έντονα την προηγούμενη μέρα και καθόλου τη μέρα της μέτρησης.