Βασικός μεταβολισμός
Τύπος: Σωματομετρικά χαρακτηριστικά
Τόπος: Εργαστήριο / Πεδίο
Σημασία της μέτρησης

Ο βασικός μεταβολισμός ή μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας αντιπροσωπεύει την ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται σε ένα 24ωρο προκειμένου να διατηρηθούν όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος (αναπνοή, κυκλοφορικό κ.τ.λ.) και αφορά στη μέτρηση των ενεργειακών απαιτήσεων του οργανισμού σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας. Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει από άτομο σε άτομο και ο προσδιορισμός του είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή διατροφική παρακολούθηση και τη στοχευμένη απώλεια σωματικού λίπους και όχι μυϊκής μάζας.


Τί μετράμε

Ο υπολογισμός του βασικού μεταβολισμού στο Metrisis μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Με εκτίμηση και με άμεσο προσδιορισμό μέσω ειδικού εργαστηριακού εξοπλισμού. Η εκτίμηση του βασικού μεταβολισμού μπορεί να διαφέρει από τον πραγματικό βασικό μεταβολισμό.


Πώς γίνεται η μέτρηση

Η μέτρηση του πραγματικού βασικού μεταβολισμού γίνεται με τη μέθοδο της ανταλλαγής των αερίων(εργοσπιρομέτρηση) και η διάρκειά της είναι περίπου 30min. Για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της μέτρησης πρέπει:
  • να μην έχετε φάει ή πιεί τίποτα, τουλάχιστον, 4 ώρες πριν τη μέτρηση
  • να μην έχετε καταναλώσει καφεΐνη, συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση
  • να μην έχετε γυμναστεί έντονα την προηγούμενη μέρα και καθόλου τη μέρα της μέτρησης.


Για τους αθλητές που πραγματοποιούν μέτρηση στον χώρο της προπόνησης γίνεται εκτίμηση του βασικού τους μεταβολισμού με βάση το φύλο, την ηλικία και τα σωματομετρικά τους χαρακτηριστικά.